Při nákupu nad 1490 Kč získáte dopravu zdarma.

Jak na jarní únavu?

Zima je za námi a 21. března už slavíme první jarní den. Někdo dělá poctivý jarní úklid. Jiní se zase chystají na cvičení venku nebo plánují očistu těla, aby se vyvarovali jarní únavě. A právě tématu, jak připravit lidský organismus tak, aby byl na jaře plný energie, se budeme věnovat v tomto článku.

Jak na jardní detox?

Čínská medicína spojuje každý měsíc v roce s jiným orgánem v lidském těle. V daný měsíc je potřeba konkrétnímu orgánu pro jeho správné fungování věnovat více péče. V březnu se jedná o žlučník a během dubna jsou to právě játra.
V následujících řádcích se zaměříme především na játra.

jarni-detox-vassa 

Lepší strava, spokojenější tělo

Omezte tučná jídla, mezi která patří hlavně smažená jídla, pizza, uzeniny a podobně. Stejně tak se vyhněte silně kořeněným jídlům. Ulevíte tím žlučníku, játrům i svým střevům. Imunita pochází právě ze střev, čím snadněji dokáží jídlo strávit (které v ideálním případě obsahuje dostatek kvalitních živin), tím více máte energie.
Určitě to sami znáte, že po takové svíčkové nejste zrovna připraveni na 5kilometrový běh. Ale třeba po zeleninovém salátu s těstovinami máte energie dostatek, hlad je pryč, a ještě si můžete jít hodinku po jídle v klidu zaběhat.

Pokud plánujete dlouhodobou změnu jídelníčku k lepšímu, přečtěte si Rozhovor s výživovým poradcem aneb jak se správně stravovat.

Potraviny a bylinky na podporu funkce jater

Z ovoce tam patří grapefruit, limetka, citrón. Zelenina, která prospěje vašim játrům je špenát, mrkev, řepa, brokolice, salátová okurka. Co se týče masa, vhodné je dietnější –⁠ krůtí, kuřecí, případně králičí.
Bylinkové čaje – ⁠fenyklový, medový nebo mátový čaj také podpoří činnost vašich jater k lepšímu.*

Pravidelný pohyb nakopne metabolismus

Nezapomínejte, že pravidelný pohyb (alespoň 1-2x týdně) ocení váš celý metabolismus včetně jater. U pohybu byste se měli cítit dobře a je důležité, aby vás bavil.

Každodenní pitný režim

Denně vypijte alespoň 2 litry tekutin (minimální příjem tekutin pro dospělého člověka). Nepřekračujte však 4 litry denně, pokud nesportujete tolik, že byste to stihli vypotit.

Omezte alkohol a ulevte žlučníku i játrům

Když pijete alkohol, nejvíce zatěžujete játra, žlučník a ledviny. Dopřejte jim trochu klidu a zkuste omezit pití alkoholu alespoň na nějaký čas (pokud jste absolvovali poctivě nealkoholický únor, máte už trochu náskok).
Jestli ale nechcete přijít o své oblíbené koktejly a neumíte si představit posezení s přáteli bez dobrého drinku, vyzkoušejte nealkoholické nápoje VASSA, které mají čistě přírodní složení, skvělou chuť a zároveň obsahují 0 % alkoholu.
Míchané nealkoholické koktejly i drinky snadno připravíte doma, konkrétní recepty naleznete v naší sekci koktejlů.

Kvalitní spánek

Abyste měli dostatek energie, nezapomínejte také na odpočinek a pravidelný spánek. Pokud vás ale trápí nespavost, přečtěte si článek Jak na kvalitní spánek.

U jakýchkoliv dlouhodobějších diet či intenzivnějších detoxů je vhodné zvážit váš současný zdravotní stav a konzultovat ho s lékařem.

Snad jste s námi objevili tipy, které jste hledali, a budete tak nachystaní na jaro v plné síle.

 

Váš tým VASSA

 

*Uvedené informace nejsou tvrzením a nenahrazují odborné lékařské posouzení. Vždy konzultujte svůj zdravotní stav i konkrétní doporučení s vaším lékařem.

Zdroje:
www.bioaz.cz/organy-mesice-podle-cinske-mediciny-brezen-zlucnik-duben-jatra