Při nákupu nad 1490 Kč získáte dopravu zdarma.

Jak se vyhnout kocovině?

Asi každému, kdo někdy pil alkohol, se stalo, že ho druhý den navštívila kocovina. Bolest hlavy, dehydratace, únava a tak dále. Ale jak se tomu vyhnout? Přinášíme vám praktické tipy, co můžete dělat během večera jinak, abyste se druhý den cítili lépe.

drinky-na-party

10 tipů, jak nedat kocovině šanci

1) Najezte se, než půjdete pít

Ideálně zvolte trochu sytější a mastnější jídlo. Jestli spěcháte a nic doma nemáte, chleba s máslem šunkou či salámem a kyselou okurkou postačí.

2) Nezapomínejte na vodu

Během večer prokládejte každou sklenku vína či panáka nealkem, nejvhodnější je neperlivá voda.

3) Pokuste se mít trochu pohybu

Nejhorší stav nastává, když déle sedíte a „klopíte” tam jeden drink za druhým, jakmile se zvednete, stoupne vám alkohol do hlavy a to bývá moment, kdy pro vás večer končí.
Aby se toto nestalo, běžte hrát v hospodě třeba fotbálek nebo šipky. Nebo si stoupněte na chvíli k baru. Kdo kouříte, zajděte si ven na cigaretu. Na párty si chvíli zatančete či se projděte.

4) Dávejte si kratší pauzy od alkoholu

Pokud znáte svou hladinku, víte kdy potřebujete trochu pauzu, než budete zase pokračovat. Jindy se vám může stát, že už na sobě poznáte, že prostě už další drink nezvládnete.
Každý to má jinak, většinou to trvá tak dva roky, někomu i déle, než se naučí poznat svou ideální hladinku.

5) Nekombinujte pití

Nekombinujte více druhů alkoholu, a to i když pijete jenom tvrdý alkohol. Držte se převážně jednoho drinku po celý večer.

6) Poznejte, co vaše tělo snáší nejlépe

Najděte si druh alkoholu, který vnímáte, že vaše tělo snáší lépe, než ostatní druhy. Někdo snese v pohodě několik panáků vodky, jiný třeba zase whiskey. Například ženy častěji volí víno či sladší míchané koktejly.

7) Klidně se znovu najezte

Jestli se noc protáhla a cítíte, že váš žaludek už trochu hlásí stav hladu, zvolte něco z nabídky daného místa. Dejte si chipsy, arašídy nebo nějaký sendvič, případně hranolky.

8) Pro ženy není vhodné pít alkohol během menstruace

V této fázi cyklu, tělo ženy vynakládá hodně energie a má přirozeně jiné hladiny hormonů, z těla se ztrácí více železa a potřebuje i dostatek vitamínů a hořčíku. Alkohol nejenže odplavuje hořčík z těla pryč, ale může ženě celkově zhoršit křeče i bolesti břicha. Tolerance k alkoholu je během tohoto období také snížená. Pokud tedy žena chce být ke svému tělu šetrná, je lepší alkohol vynechat.

9) Jak na pocit nevolnosti?

Jestli cítíte, že vám je špatně od žaludku, objednejte si kolu. Nalejte ji do skleničky, nechte vyprchat trochu bublinky a pak po malých doušcích popíjejte, než se vám udělá lépe.

10) Jaké nealko nápoje zvolit?

Když už víte, že nezvládnete pít dál, dejte si neperlivé nápoje, které tolik nedráždí žaludek. Pokud ale chcete nápoj s bublinkami, tak raději kolu.
Jestli je ale důvodem skutečnost, že druhý den budete řídit auto a jednoduše víte, že už víc alkoholu pít nemůžete, zvolte jakékoliv nealko. Od džusů po nealko koktejly, třeba právě s VASSA ZERO G, V nebo R. Záleží jaké máte rádi chutě. VASSA ZERO G má více nahořklou chuť. Zatímco třeba VASSA ZERO V se hodí do ovocných a sladších koktejlů. A s VASSA ZERO R si oblíbíte zajímavé drinky, jako například Daiquiri.

Co dělat, když dorazíte po párty domů?

Jakmile přijdete domů, najezte se, ale pouze opravdu malou porci (pokud tedy cítíte, že to váš žaludek zvládne). Vhodné je něco lehkého a dobře stravitelného, třeba houska s trochou másla a plátkem sýru či šunky. Napijte se znovu trochu vody.

Když jdete spát, lehněte si na levý bok, jestli máte problémy s pálením žáhy či s nevolností, určitě víte, že levý bok je lepší. Podložte si hlavu polštářem, nechte do pokoje proudit trochu čerstvého vzduchu (pokud venku zrovna úplně nemrzne). A spěte, jak dlouho to jenom jde.

V případě, že jste to však s alkoholem přepískli a už tušíte, že další den nebude pro vás zrovna produktivní, je lepší opilost po příchodu domů trochu rozchodit a pít víc nealkoholických nápojů. Pokud se vám motá hlava, je vhodné se posadit a počkat než vám bude líp. Samozřejmě jestli jste pili opravdu příliš, nezapomínejte na riziko otravy alkoholem, v takovém případě je už třeba lékařská pomoc.

Co pomáhá na kocovinu?

Pokud se cítíte druhý den vyčerpaní, je ideální se nasnídat, vypít dostatek vody a zařadit pak i vitamíny, které tělu pomůžou. Vyzkoušet můžete třeba vitamínové vody Vitamin Well (s obsahem vitamínů a minerálů), které lze během dne popíjet. Vhodný je na únavu také hořčík. Vyhněte se příliš hlasitým zvukům, které by zhoršily bolest hlavy.

 

Snad jsme vám dnes trochu poradili. Tak si užívejte své chvilky s přáteli.

Váš tým VASSA